
Erling Myhre og Oscar Brovold
For tre år siden tok Anne-Marit Vestengen fra Jessheim med seg sparepengene sine og dro til Kambodsja. Målet var å bygge en skole for å sikre utdanning av barn og unge som ellers aldri ville ha fått muligheten til dette. Da hun fortalte elevene sine på Allergot Ungdomsskole om prosjektet tok de selv initiativ til å starte innsamlingsaksjonen, Prosjekt Kambodsja. I løpet av disse tre årene har elevene samlet inn 230.000 kroner. Skolen er bygget og elevene er på plass i byen Pongro i Kambodsja.
Det er elevene i 8., 9. og 10. klasse som tar valgfaget Internasjonalt Samarbeid som står ansvarlig for prosjektet. Vel innenfor dørene til skolen tar to elever i mot meg. Erling Myhre og Oscar Brovold går begge i 10. klasse og står som ansvarlige for selve aksjonsdagen som var 7. mars.
Elevstyrt prosjekt
Vi setter oss på biblioteket. Jeg ble overrasket over at det ikke var en kontaktlærer med, og ble faktisk usikker på om en av guttene var en nyutdannet lærerspire. Men slik var det selvfølgelig ikke, for dette prosjektet er fullstendig elevstyrt. Guttene forteller ivrig om bakgrunnen for prosjektet. De lurer på om jeg har hørt om Pol Pot og masseslaktingen av befolkningen i Kambodsja på 70-tallet. Det har jeg selvfølgelig, men en oppfriskning fra ungdommene er alltid lurt.
–Tenk at vi kan være med på å forandre livet til mennesker. Det å kunne gjøre noe som er større enn oss selv. Det er kult!
Historien
Kambodsja er et land i sør-øst Asia. I 1975 tok Røde Khmer, kommunistpartiet i Kambodsja, makten. Lederen deres Pol Pot ville sikre fremtiden til den kambodsjanske kommunismen og hans egen posisjon som statsoverhode. For å forbli i sin maktposisjon og styrke kommunismens grep i Kambodsja, drepte han 2 millioner av sitt eget folk (som på den tiden var rundt 25 % av landets befolkning). Lærere, advokater, sykepleiere, leger og alle andre utdannede mennesker i Kambodsja ble brutalt henrettet. I 1979 ble Røde Khmer og Pol Pot kastet ut av Kambodsja. Men skadene var store, og de lider fortsatt av det som skjedde for nærmere 40 år siden.
En stor oppgave
Skole og utdanning er selve grunnlaget for å kunne bygge opp et land. Man trenger utdannede folk. –Derfor er det så givende å få være med på dette prosjektet, sier Oscar og Erling. –Tenk at vi kan være med på å forandre livet til mennesker. Det å kunne gjøre noe som er større enn oss selv. Det er kult, sier Erling som selv har et sterkt ønske om å bli menneskerettsadvokat. Og det er verdt all jobbing vi gjør. For det ligger mye arbeid bak å arrangere en aksjonsdag.
Elevene lager sponsorbrev, og planlegger og gjennomfører møter med potensielle sponsorer. –Det er litt overveldende, innrømmer de. Selv om de står som hovedansvarlige for prosjektet, så er de ikke alene. 56 elever tar internasjonalt samarbeid på de tre trinnene, og de har et lederkabinett som består av åtte elever som fungerer som avdelingsledere for sine tildelte oppgaver. Både Oscar og Erling har tatt valgfaget siden 8. klasse og har vært med på prosjektet tidligere.
Pengene som kommer inn i år skal gå til ny skolevei, drift av selve skolen og til stipend til de som ønsker å ta videre utdanning.
Aksjonsdagen 7. mars
Til sammen håpet Oscar og Erling å samle inn 105.000 kroner på aksjonsdagen og ved hjelp av en innsamlingsside de har opprettet på nettet. Fra klokka 15 – 21 var det åpent på Allergot ungdomsskole for alle som ønsket å delta på et hyggelig arrangement med underholdning, loddsalg og mye godt å bite i. Pengene som kommer inn i år skal gå til ny skolevei, drift av selve skolen og til stipend til de som ønsker å ta videre utdanning. –Tre elever fra skolen har tatt videregående skole ved hjelp av våre stipender, forteller Oscar.
Trenger penger for å opprettholde driften
Skolen er bygget i landsbyen Pongro, og gir grunnskoleutdanning fra 1. – 9. klasse. Ved hjelp av pengene fra prosjektet har de laget en brønn slik at de kan få tak i vann, de har fått internett og PC-er. Nå har skolen rundt 340 elever og de er avhengig av penger fra prosjektet for å opprettholde driften av skolen. – I løpet av noen år skal de forsørge seg selv, men de er ikke der enda, sier Erling.
Neste år skal både Oscar og Erling ta studiespesialisering på Jessheim Videregående. Før det håper de på å få reise til Pongro og besøke elevene og skolen de har vært med på å bygge opp.
- Skolen under oppbygging.
- Ferdig skole.
- Elever ved skolen i Pongro.
Ønsker du støtte Prosjekt Kambodsja?
Gå inn på https://www.gofundme.com/projectcambodia2018 og gjør en donasjon.
Legg igjen en kommentar