I juni sto endelig bruktbutikken OMGJØRAS ferdig inne på miljøstasjonen til Øvre Romerike Avfallsselskap. – Avfallsskatter tas inn i butikken og presenteres på en skikkelig måte. Overskuddet fra salget går til lag og foreninger i eierkommunene til ØRAS, Nannestad, Eidsvoll, Ullensaker og Hurdal.
Da jeg kjører inn portene på Miljøstasjon Dal Skog stråler en rød brakkebygning i mot meg. Det skal raskt vise seg at det ikke bare er bygningen som stråler, for plutselig dukker butikksjef Kjersti Nagel opp. Det samme gjør butikkmedarbeider Kjersti Nicolaysen og kommunikasjonsrådgiver Kirsten Lundem. Entusiasmen for den nye butikken OmgjØRAS er det ingen av de tre som klarer å skjule.
Hektiske dager
Jeg kommer lenge før åpningstid, men jeg skjønner kjapt at her jobbes det hele tiden med nye varer som skal ut i butikken. – Du må snakke med meg i dag, små-ler Kirsten. – Det har vært litt mye for de to andre nå i åpningsuka. De hilser blidt før de forsvinner småløpende inn på bakrommet.
Flere faktorer til nytenkning
«Teltet på Dal» har vært et begrep i lang tid. Her kunne alle levere ting de selv ikke ville ha lenger, men som var godt ”brukanes” for andre. Meningen med teltet var «gratis inn – gratis ut» og at de som trengte det mest, skulle få hente ting til eget bruk. Men i realiteten ble det slik at enkelte tok med seg de fineste tingene og solgte det videre på FINN.NO. – Publikum begynte å reagere, forteller Kirsten. – Dette var ikke meningen med teltet.
– I vår bransje måles mengde avfall som blir behandlet, deponert, gjenvunnet eller gjenbrukt, fortsetter Kirsten.
– Siden teltet i sin tid fungerte som selvbetjening, hadde vi ikke mulighet til å vite hvor mange tonn avfall som faktisk ble gjenbrukt. Derfor måtte vi tenke nytt. Hva kunne vi gjøre?
En butikk ble løsningen
Med butikken blir det mer synlig og kanskje enda mer attraktivt å levere tingene sine her. Slik kan de også i større grad forhindre at gjenbrukbare møbler og interiørartikler ender som avfall. – Det liker vi, smiler Kirsten. I tillegg blir det nå lettere å måle alt som går til gjenbruk.
Gjenbruk
– Vi må gjenbruke det vi kan, sier Kirsten. – Det er ifølge avfallshierarkiet*, det nest viktigste målet etter avfallsreduksjon. Derfor er vi også stolte av at selve butikken vår er gjenbruk av tidligere Nannestad kulturskoles lokaler. Her er det altså gjenbrukt 35 tonn bygningsmasse! Selve butikkinnredningen og disken er hentet fra en nedlagt Sunkost butikk i Oslo og handlekurvene har vi fått fra Moss Lufthavn Rygge. Til og med oppvaskmaskinen vi bruker til å vaske alle gjenstander med, er gjenbruk. Vi må gå foran som et godt eksempel. Det er gledelig å se at gjenbrukstrenden i samfunnet generelt er økende.
OmgjØRAS
Ny butikk må ha nytt navn, og derfor ble det utlyst en navnekonkurranse og 100 forslag kom inn. Mari Kommisrud gikk av med seieren med navnet omgjØRAS. – Pågangen har vært stor, sier Kirsten, og viser fram en svær lagerhall med varer som står klare til å tas inn i butikken ettersom salget øker. Dette er bare en av tre stappfulle haller, smiler hun. – Og når alt skal vaskes og renses før det kommer inn i butikken så forstår man at det skal mye jobb til før varene vises fram.
I butikken er det kjøkkenutstyr, bøker, sykler, møbler i alle varianter, en egen avdeling med speil og kommoder og en egen barneavdeling. For å nevne noe. Prislappen er fra noen få kroner og oppover. – Følg oss gjerne på Facebook, oppfordrer Kirsten: omgjoeras. Oppdateringer kommer raskt der. Men det er førstemann til mølla som gjelder. Vi har dessverre ikke mulighet til å holde av varer.
* er et begrep i norsk avfallspolitikk og EUs ramme-
direktiv for avfall. Begrepet beskriver prioriteringer i avfallspolitikken. Politikken knyttet til begrepet går ut på behandle avfall så nær toppen av hierarkiet som mulig.
Legg igjen en kommentar