Vekst og tilflytting til Ullensaker kommune skaper både vekst og utvikling, men det følger også med utfordringer. Flere mennesker gir flere historier som ikke utelukkende trenger å være av positiv karakter. Ulike opplevelser som tap av et nært familiemedlem, alvorlig sykdom, vanskelig oppvekst, omsorgssvikt, traumer eller andre utfordrende perioder i livet kan føre til behov for veiledning og støtte. Derfor er forebyggende tiltak viktigere enn noen gang, og Ullensaker er en foregangskommune på dette området. FABU (forebyggende avdeling barn og unge) er et av tiltakene det satses på. FABU er et frivillig lavterskeltilbud for barn, unge og familier i Ullensaker kommunen.
Like ved Nordby Ungdomsskole på Jessheim i et hvitt, hyggelig, eldre hus, holder FABU til. Tiltaket ble startet for 25 år siden. Da var de to ansatte. I dag er de 20, og etter at kommunen innvilget mer penger i 2018 kommer det tre ansatte til i løpet av året.
Den trygge voksenpersonen
–FABU er for mange første dør inn som kan vise vei videre, forteller daglig leder Karen Hoel Glestad. Hun har jobbet i FABU i tre år, og er slik sett en av de ferskeste i teamet. –Her er det mange med lang fartstid, smiler hun. –Jeg opplever at når du først får en fot innenfor Fabu, så blir du. For et mer givende og spennende arbeid skal du lete lenge etter. Det er også riktig i forhold til måten vi jobber. Vi skal skape stabilitet og trygge rammer for de menneskene vi møter, og da må vi først ha stabiliteten i oss selv. For oss handler det om å være en trygg voksenperson i møte med barn og unge, eller være en støtte for noen i en vanskelig periode i livet.
Familieteamet
Familieteamet hos FABU består av familieveiledere, psykolog og tiltakskonsulenter med bred kompetanse og mange års erfaring. De tilbyr samtaler og jobber med barn, unge og familier som gjennomgår kriser eller andre utfordringer med fokus på kommunikasjon, samspill, relasjoner og psykisk helse. –Hit kan man også komme for en samtale uten å ha en forhåndsavtale, forteller Karen. Dette er da gjennom det Åpne tilbudet vi har på tirsdager mellom kl. 16 – 18.
Ungdomsklubbene
–Vi har mange forebyggende tiltak for barn og unge, fortsetter Karen. –Ungdomsklubbene er en viktig del av vårt arbeid. Ungdomshusene på både Jessheim og Kløfta er åpent hver dag, og er for unge fra 13 – 18 år. Her arrangeres det ulike aktiviteter som biljardturnering, fashion og redesign, DJ-kurs og illustrasjon. Ungdommene kan boltre seg i et eget fotorom, eller i musikkrommet og samlingsstedet er selvfølgelig kafeen, med mat til en billig penge. Hver uke serveres det gratis grøt og vafler.
Klubbene har sitt eget klubbstyre, der ungdommene har medbestemmelsesrett. De står som ansvarlig for å skape et godt miljø og er med på å komme fram til løsninger på det som kan være alt fra konflikter til spørsmål om aktiviteter. Ungdommene som er med i klubbstyret får arbeidsattest etter gjennomføring. Det å lære seg å arrangere og å gjennomføre er lærerikt, det er en god erfaring å ta med seg videre.
Skaper tette bånd
Ungdomshusene blir flittig brukt av mange, og slik kommer de voksne tett på ungdommene. De blir kjent og skaper et tillitsforhold. Venancio Nhone har jobbet i FABU i syv år, og har ansvar for aktivitetene på Calypso på Jessheim. –Ungdommene knytter seg til oss som voksenpersoner, sier han. –Hvis Venancio er borte en dag, kan du være trygg på at han blir etterspurt, smiler Karen. –Jeg tror vi som jobber her har et iboende engasjement, fortsetter hun. –Samtidig som det er noe av det mest givende arbeidet vi kan gjøre, så er det også krevende.
Mange tilbud i Ullensaker
Det er ikke bare på ungdomshusene FABU skaper aktivitet for unge. For det skjer mye i kommunen som generelt har mange kostnadsfrie tilbud både innen idrett, kunst og kultur. FABU bidrar også med midler til familier for at barn og unge skal kunne gå på de fritidsaktivitetene de ønsker.
By-problematikk
By-problematikken har kommet til Jessheim. Ungdommer fra både Oslo og Nedre Romerike drar hit, og det skaper ikke alltid gode ringvirkninger. I høst opplevde Jessheim en voldsom oppblomstring av fenomenet Biefing. Det vil si at ungdommer samler seg til arrangerte slåsskamper.
–Vi har over mange år opparbeidet et godt samarbeid med det
forebyggende politiet, samt rusavdelingen og ungdommens helsestasjon i Ullensaker. Dette samarbeidet kalles Torsdagspatruljen, forteller Karen. –Sammen står vi godt rustet til å håndtere ulike utfordringer vi møter i vår kommune. Torsdagspatruljens arbeid går blant annet ut på å være ute og å være synlige. Hver torsdag kveld ”felter” våre utekontakter sammen med samarbeidspartnere. Gjennom slike tiltak har vi klart å forhindre mange slåsskamper og ser at vi sammen klarer å påvirke trender som vi tenker er negative for våre innbyggere.
Utekontaktene
Utekontaktene driver oppsøkende virksomhet ute i ungdomsmiljøene og på skolene. De har hele Ullensaker kommune som arbeidsfelt og følger opp ungdomsmiljøer og enkeltungdommer. De blir godt kjent med ungdommen og kan være en samtalepartner for de som trenger å finne løsninger på utfordrende situasjoner. De nære relasjonene mellom utekontaktene og ungdommene gjør det enklere å koble ungdommen opp til ulike tilbud som f.eks på ungdomshusene eller samarbeid med andre hjelpeinstanser. Utekontaktene samarbeider med andre hjelpeapparater i kommunen som Østafor, helsestasjonen, BUP og DPS.
Et enkelt kontaktpunkt
–Som sagt så er FABU et forebyggende tiltak, sier Karen. –Det er viktig for oss å ta tak i situasjoner og problemstillinger før det utvikler seg i gal retning. Dette er et lavterskeltilbud, som skal gjøre det enkelt for alle å ta kontakt med oss, sier hun oppfordrende.
Hva er FABU
FABU består av:
-
Ungdomsklubbene Calypso på Jessheim og Huset på Kløfta.
-
Familieteamet.
-
Utekontaktene.
Legg igjen en kommentar