
Åpning av street art – prosjekt «Adding Color to lives», Huset på Kløfta. Foto: Kulturadministrasjonen.
Ullensaker kommune er i stor vekst. Det bygges særlig mye i Jessheim sentrum og det er flere heisekraner i luften enn hva vi kan telle på en hånd. Mange med tilknytning til Ullensaker kjenner på følelsen av store, identitetstomme byggeplasser. De tar mye plass og skaper støy i vårt daglige landskap. En slags rotløshet kan føles på kroppen når by- og tettstedsutviklingen skjer raskt. En måte å motvirke dette på er kunst i offentlig rom. Kunst skaper identitet og gir oss tilhørighet. Å satse på kunst som en del av vår stedsutvikling er derfor viktig.
Ny kunstsatsning
Ullensaker kommune har en ambisjon om å satse på kunst i det offentlige rom i årene som kommer. Med kunst i offentlig rom menes kunstprosjekter som gjennomføres i offentlige bygninger, anlegg og uterom – altså steder der folk ferdes og møtes, både inne og utendørs. I Ullensaker er det i dag generelt lite kunst. Utbyggingen har satt fart, og det er nå vi har mulighet til å påvirke hvordan stedene skal se ut i fremtiden. Første steg for vår kommende kunstkommune er å få på plass retningslinjer for å integrere kunst i kommunale byggeprosjekter. Dette jobbes det med i kulturadministrasjonen.
Ambisjonene er at kunsten skal bli mer enn pynt og utsmykning når byggeprosjekter står ferdig. Kunsten er nødt til å inkluderes helt fra start når nye bygg og anlegg skal planlegges. Det vil satses på profesjonelle samtidskunstnere med kreative ideer og et fritt hode; en annen innfallsvinkel enn det arkitekter, planleggere og eiendomsutviklere kan bringe inn. Målet er å nå et bredt og sammensatt publikum og at flest mulig skal få tilgang til og kunnskap om kunst.
Positive effekter
Det er mange positive effekter med kunst i det offentlige rom. Kunsten skaper attraktive byrom som folk ønsker å oppholde seg i. Den gir identitet til steder og mennesker og dermed viktig for både etablerte og nye innbyggere som skal finne sin plass i Ullensaker kommune. Tilhørighet og selvforståelse er igjen viktig for å skape trivsel. Når folk får et forhold til stedene reduseres sjansen for hærverk betraktelig. Rommene oppleves tryggere og flere velger å ta beina fatt enn å kjøre.
Vi har alle har et forhold til kunst og den får oss til å kjenne på ulike følelser. Den kan bevege, provosere, vekke oss eller danne grunnlag for refleksjon og dialog. Kunsten tar raskt plass i den offentlige samtalen og utvider vår virkelighetsforståelse og opplevelse. Det å dele kulturopplevelser gir oss mennesker en felles plattform som skaper tilhørighet til samfunnet vi lever i. Kunsten bidrar til at vi møter andre mennesker og gjør oss til deltakere i det offentlige rom. Det gir livskvalitet og øker vår toleranse og forståelse for hverandre. Altså har kunsten en viktig mening både for fysisk og psykisk helse.
Spennende kunstprosjekter
Startskuddet for kunstarbeidet til Ullensaker kommune har allerede gått og det er gjennomført og planlagt flere kunstprosjekter. Først ut var en henvendelse fra hotellet Park Inn by Radisson Oslo Airport, som hadde vunnet internkonkurransen «Adding Color to lives». Premien var et samarbeidsprosjekt mellom den anerkjente Street art- kunstneren Joel Bergner og lokal ungdom; kunst som skulle sees av og komme hele lokalsamfunnet til gode.
Ullensaker kommune bestemte seg raskt for å være med og foreslo Huset ungdomsklubb på Kløfta som lokasjon. Dette ble et vellykket prosjekt som har bidratt til godt samhold mellom deltakerne og Ullensaker har fått sitt første profesjonelle kunstverk innen street art. Veggen har fått stor oppmerksomhet og bygget har fått nytt liv og ny betydning. Folk bryr seg mer om huset nå enn før og det har i større grad blitt et identitetsskapende element på Kløfta.
Ikke lenge etter var det klart for åpning av fotoutstillingen LOCAL! på Galleri Jessheim. Resultatet av et 10 måneders langt samarbeid mellom Ullensaker kunstforening, Ullensaker kommune, Ullensaker historielag, instruktør Emil Kjos Sollie og fotointeresserte ungdommer stod endelig klart. Tirsdag 11. oktober åpnet dørene og et mangfold av ulike mennesker strømmet på. Kunsten leverte ved å samle ulike mennesker på tvers av barrierer og ulikheter. Prosjektet har vakt stor oppsikt også utenfor kommunens grenser. Blant annet har Sparebankstiftelsen bevilget 1,5 millioner kroner til liknende prosjekter rundt omkring i landet i 2017.
Sparebankstiftelsen har også sett seg ut Ullensaker som deres neste «Skulpturstopp». Et prosjekt der de løfter fram kunsten i det offentlige rom. Her inviteres anerkjente kunstnere til å lage en skulptur eller et kunstverk i en kommune. Kunstnerne får selv velge stedet der kunstverket skal stå og utformer verket tilpasset område. På den måten blir stedet en del av kunstverket. 10 ulike skulpturer er gjennomført i andre kommuner og nå har Sparebankstiftelsen valgt ut kunstner Camilla Løw til å utføre en skulptur i Ullensaker kommune. Hennes kunst defineres av det landskapet den vises i. Det samme gjør størrelsen, fargene og materialet hun bruker.
Felles ansvar
Ett kunstprosjekt fører raskt til et annet. Dominoeffekten bidrar til at flere ser og opplever verdien av kunst i det offentlige rom. Det bør være et felles ansvar for både private utbyggere, næringslivet og kommunen å øke bruken av kunstneriske element i kommunens byer og tettsteder. Ullensaker kommune tar grep og Jessheim sentrum mottar i mars vandreutstillingen «Capture the blue».
Det er monumentale lyssatte skulpturer i hvit marmor og glass laget av kunstner Torild Storvik Malmedal. Hun er født og oppvokst på Jessheim, er inspirert og fasinert av den arktiske naturen, hvite isfjell, blå isbreer og nordlysets fargespill. En skulpturvandring fra nord til syd på kloden fra 2015-2020. Utstillingen er av temporær karakter og blir stående fram til 18. april. Selv om utstillingen bare skal stå en måned vil den vekke ulike følelser i mange av oss. Nå får innbyggere og besøkende kjenne på hva som venter dem i årene som kommer.
I skrivende stund sitter kulturadministrasjonen på vei til konferanse i Tromsø der tema er «Offentlig kunst og byutvikling».
Legg igjen en kommentar