I mars startet Frivilligsentralen i Ullensaker en egen møteplass på Kløfta. – Hver mandag arrangeres det samlinger i kafédelen på Kløfta Vel, forteller daglig leder Rita Fjeld Hovden. Det har raskt blitt et populært sted der man møtes til en kaffekopp og blir kjent med nye mennesker. Dette er begynnelsen på en egen Frivilligsentral på Kløfta.
Med 350 arrangementer og ti turer i løpet av året, er Rita en travel dame. – Det blir mye planlegging, men heldigvis har jeg mange flinke folk rundt meg som ivrig stiller opp der det trengs, sier hun. Frivilligsentralen er åpen for alle i alle aldre, og da jeg kommer inn døra på Gjestad på Jessheim er det allerede full fart på kjøkkenet.
Helsefremmende sosialisering
– I dag er det gågruppe, forteller Rita. Hver tirsdag møtes 40–50 mennesker, og frivillige forbereder kaffe og vafler til de oppmøtte.
– Det viktigste med gågruppa er ikke nødvendigvis lange gåturer, smiler Rita. – Vårt ønske er først og fremst at så mange som mulig møter opp, og har en hyggelig formiddag. Noen går ikke i det hele tatt, og det er helt fint. Det er mye helse i sosial omgang, og det er det vi er ute etter med alle våre arrangementer. Det å bidra med noe positivt i menneskers liv er med på å forsinke veien inn i helsevesenet. Effekten arrangementene har på mennesker er tydelig, og det er belønning nok for Rita.
Det gode samarbeidet
– Frivilligsentralen i Ullensaker står i en særstilling, fortsetter hun. – Vi har politikere som er villige til å satse på oss, og som ser nytten av det vi gjør. Det er givende å jobbe sammen på denne måten der alle drar i samme retning.
Hvorfor gjøre ting i morgen når du kan gjøre dem i dag
Rita er ansatt som daglig leder i Frivilligsentralen, og er den eneste som jobber fulltid her. Slik sett forstår man at hun har mye å henge fingrene i, for det er hennes oppgave å koordinere alle aktiviteter og turer. Hun er ikke en person som venter med oppgaver til morgendagen, men gyver løs på dem med det samme.
– Vi har politikere som er villige til å satse på oss, og som ser nytten av det vi gjør. Det er givende å jobbe sammen på denne måten der alle drar i samme retning.
Møtes på Kløfta
– Det er kort vei fra idé til faktisk gjennomføring, fortsetter hun. Da en jente med opprinnelse fra Spania ønsket å holde spanskkurs en dag i uka på Kløfta, gikk det ikke lang tid før Rita fikk leie Kløfta Vel. Det var starten på en egen Frivilligsentral på Kløfta. – Nå ønsker vi flere tilbud, derfor tar vi med glede i mot alle ideer om hva man kan bruke disse mandagene til. For det er plass til mange aktiviteter og mennesker her, og alle forslag er gode. Vi jobber for å få tak i egne lokaler, og vi trenger flere frivillige som kan være med å forme møtestedet på Kløfta.
Alle skal sees
Det skal ikke så mye til for at mennesker føler seg verdsatt eller sett. – Jeg er litt streng altså, innrømmer Rita. – Du kommer ikke hit med lua trukket ned til nesa eller med buksa på knærne. Da får du beskjed. Her håndhilser vi på alle som kommer. En enkel gest, som gjør at alle faktisk blir sett. Og når det blir stilt små og enkle krav som å ta av deg lua og dra på deg buksa, så blir du faktisk også sett, og det blir satt pris på. Vi må tørre å stille krav til folk.
Setter ingen i bås
På frivilligsentralen er det ingen som blir satt i bås. Når jeg spør hvor mange frivillige som jobber sammen med Rita, så klarer hun ikke å svare helt på det. Og det er jo ganske utrolig for ei dame med så mye bein i nesa, med klare meninger og sterke holdninger. Hun forklarer det slik:
– Det kommer mennesker hit som enten er på arbeidstrening fra NAV, noen utfører samfunnstjenesten sin her, andre er her bare for å treffe andre mennesker, for å sosialisere. For meg spiller det ingen rolle hvem du er eller hvorfor du er her. Vi ser hvert enkelt menneske. Jeg blir kjent med alle og blir slik bevisst på hva de kan bidra med og hva de ønsker. Etter hvert kan vi be deg om å sette på en kaffetrakter, hjelpe til å dekke på eller rydde av. Små enkle oppgaver som gjør at mennesker føler seg verdsatt og til nytte. Hvem er du da egentlig? En frivillig eller en på besøk? For meg er det likegyldig, sier Rita.
Utstyrsbank for barn og unge
Snart åpner Ullensaker kommune en ny utstyrsbank, som skal ligge ved flerbrukshallen på Jessheim. Frivilligsentralen skal driften den. Dette er en arena der alle kan komme å låne sports- og fritidsutstyr til barn og unge. Frivilligsentralen fikk 350.000 i støtte fra Sparebankstiftelsen og Gjensidige til prosjektet som skal bemannes av en av Ritas utvalgte. – Dette gjør vi for å minske forskjellene i samfunnet, sier hun. – Det er jo slik at barn ønsker å prøve ulike ting, og da kan man komme hit og låne utstyr istedenfor å måtte gå til innkjøp av ting som kanskje bare brukes noen få uker. Alle skal ha muligheten, og det får de nå.
De viktige turene
I sommer dro 30 godt voksne mennesker på tur til Helgeland. – Vi arrangerer slike turer for at mennesker skal få oppfylt noen av sine drømmer eller interesser, fortsetter Rita. – Det er ikke så enkelt å dra på ferie når man er alene, eller begynner å trekke på åra. Derfor står vi som arrangør og blir med som reisefølge. Turen til Helgeland er en kostbar tur, og kan derfor utelukke noen. Men da har vi andre turer. Alle som vil skal få være med på et eller annet arrangement.
Mennene kan ofte holde seg litt i bakgrunnen. Det virker som det er vanskeligere for dem å komme seg ut døra. Derfor har vi nå en hytte i Hurdal på åremål som vi håper at skal bli et yndet sted for ”kara”. Alle har behov for å komme seg ut å være sammen med andre.
Kulturkafé på Jessheim og Kløfta
En annen viktig del av Frivilligsentralen er Kulturkafeen. Dette har blitt svært populært på Jessheim og arrangeres på kulturhuset hver lørdag. 80–90 personer deltar hver gang. –Nå ønsker vi å tilby det samme på Kløfta, og setter i gang med en lignende kafé. Frivilligsentralen må være i nærheten av der folk bor. Derfor mener vi det er viktig å få i gang et like godt tilbud på Kløfta, sier Rita.
Legg igjen en kommentar